Sopron környéki erdők lombkoronájának bogárfaunája

Témavezető: Dr. Lakatos FerencA rovarok ökológiai vizsgálatai során különböző módszereket alkalmaznak a kutatók. Ezek egyike a különböző csapdák alkalmazása. A csapdáknak alapvetően két típusát lehet elkülöníteni: az ölve- és az élvefogó csapdákat. A két fő csoporton belül mindegyik csapda-típus lehet csalogatóanyaggal kiegészített illetve csalogatóanyag nélküli. A csapdák típusa függ a vizsgálni kívánt rovarcsoporttól, illetve a vizsgálat céljától.

 

A kutatás során, a hazai viszonylatban újszerűnek számító csapdafüzér kerül alkalmazásra, mely egy ölő- és csalogatóanyag-nélküli vertikálisan elhelyezett csapdasorozat. A csapdafüzérek segítségével a fák lombkoronájában élő, illetve az ott repülő bogarak előfordulása és életmódja szintenként tanulmányozható.

 

A kutatás célja:

  • A bogarak (Coleoptera) rendjébe tartozó fajok csalogatóanyag nélküli csapdázása.
  • Az egyes bogárfajok repülési magasságának, valamint azok repülési intenzitásának meghatározása csapdafüzérek segítségével.
  • Az egyes faállományok különböző szintjein előforduló bogárfajok meghatározása és összehasonlítása.

Csapdafüzér

A célok megvalósításához összesen 6 db csapdafüzér kerül kihelyezésre, 2 db elegyetlen bükkösbe, 2 db elegyetlen kocsánytalan tölgyesbe és 2 db elegyes lomberdőbe.

 

Várható eredmények:

  • Pontosabb képet kaphatunk az erdei bogarak mozgásának vertikális jellemzőiről, mely információk az erdővédelem gyakorlatában is hasznosíthatóak lehetnek.