Selyemfényű puszpángmoly

Cydalima (Diaphania) perspectalis Walker 1859


Életmód

Ázsiai elterjedésű faj. Eredeti élőhelyén akár évente öt generációja is kifejlődhet. Európában az eddigi megfigyelések alapján csak három generációval szaporodik.

 

A nőstény csomókban rakja le tojásait a levelek fonákára. A hernyók kezdetben csak hámozgatják a leveleket, később teljes egészében elfogyasztják azokat. A levelekből készített laza szövedékben bábozódnak. Az utolsó nemzedék a szövedékben telel át.


Tünetek

Az urbánus környezetben igen gyakori puszpáng növények levelét fogyasztja, azokat akár tarra is rághatja. A gazdanövényen túl, a hernyók által készített laza szövedék lehet irányadó a faj jelenlétének felismerésében, illetve beazonosításában.

Kezdeti hámozó rágás és az elfogyasztott levelek visszamaradó főerei (fotó: Lakatos Ferenc)

Tápnövények

Legfőbb tápnövénye a puszpáng (Buxus sempervirens), de más Buxus nemzetségbe tartozó fajokon is kifejlődhet.


Morfológia

Közepes termetű, 40-45 mm szárnyfesztávú lepke. Mindkét pár szárnya selyemfényű fehér, széles barna szegéllyel, az első pár szárny középtájékán, további barna folton jellegzetes fehér félholddal. Egyes területeken megfigyeltek teljesen barna egyedeket is, de a félhold alakú fehér folt ezeknél is szembetűnő volt.

 

A hernyó, bábozódás előtt kb. 4 cm hosszúságú. Sárgászöldes alapszínű, rajta fekete és világossárga sávozással, illetve fekete pöttyökkel, melyekből fehér szőrcsomók állnak ki.

Nemzők, szárnyukon a jellegzetes fehér folttal (fotó: Tuba Katalin)

Hernyó (fotó: Lakatos Ferenc)


A fajjal kapcsolatos fontosabb irodalom:


A selyemfényű puszpángmoly elleni védekezés lehetőségeiMegfigyelések

 

A honlapunkon keresztül 2016 december 31-ig érkezett bejelentések az alábbi térképen láthatók (fehér színnel a 2012. évi, kék: 2013. évi, sárga: 2014. évi, piros: 2015. évi és zöld: 2016. évi megfigyelések). A térkép a weblapunk címének feltüntetésével szabadon felhasználható (http://emevi.emk.nyme.hu).


Nagyobb térképen való megjelenítéshez kattintson ide.