Álfarkaspók

Zoropsis spinimana (Dufour, 1820)

Otthonunkban gyakran találkozhatunk pókokkal. Különösebb figyelmet azonban nem fordítunk rájuk, egészen addig, amíg egy ismeretlen, vagy egy nagyobb termetű pókkal nem találkozunk. Ilyenkor azonban feltesszük magunknak a kérdést: „Ez vajon milyen pók lehet?”

Ezen oldal célja egy ilyen, emberei környezetben potenciálisan megjelenő, Magyarországon új faj rövid ismertetése. Egyik ilyen az „álfarkaspók”, ez a faj ugyan nem károsító és az emberre is veszélytelen, de bejelentése a tudományos kutatómunkában komoly segítséget jelent.


Megjelenés

Farkaspókokra emlékeztető, viszonylag nagytestű pók. Hosszúsága akár a 20 mm-t is elérheti, lábainak fesztávolsága pedig 60-80 mm. Szürkésbarna, vagy sárgásbarna pók. Mind fejtorán, mind potrohán jellegzetes, sötét mintázat található.
Zoropsis spinimana habitus képe

Életmód, viselkedés

Mediterrán elterjedésű faj. Areája napjainkban azonban folyamatosan nő, 2014-ben már hazánk nyugati területein is megfigyelték. Kutatásunk célja a faj magyarországi megjelenésének és terjedésének nyomon követése.

Elsősorban éjszaka aktív, jellegzetes szövedékű hálóval bevont rejtekhelyét ilyenkor hagyja el. Újabban jelent meg lakóépületek, házak, lakások környékén és azokon belül is. Kifejlett példányaival általában ősszel találkozhatunk.


Bejelentés

Kérjük a Tisztelt Olvasót, hogy, a honlapon történő bejelentésen túlmenően az észlelt példányt – amennyiben arra lehetősége van – a Nyugat-magyaroszági Egyetem Erdővédelmi Intézetébe (9400, Sopron Bajcsy-Zsilinszky u. 4.) eljuttatni szíveskedjék (akár eleven, akár holt állapotban).


Kapcsolat

Amennyiben kérdése lenne, az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:


További információk: