Futóbogár közösségek vizsgálata különböző erdőállományokban


Andrési Dániel doktori kutatásának témája.

Témavezető: Dr. Lakatos Ferenc

 

A rovarokon belül az egyik legnagyobb fajszámmal rendelkező rend a bogarak rendje (Coleoptera), ahová hozzávetőlegesen 400 ezer faj tartozik. Ebből hazánkban mintegy 10 000 faj fordul elő. A bogarak rendjén belül az egyik legnagyobb családot a futóbogárfélék családja (Carabidae) alkotja.

 

A futóbogarak a talajfelszíntől a fák lombkoronájáig fordulnak elő, ezért gyűjtésükre, csapdázásukra többféle módszer terjedt el. Csapdázásuk történhet talaj fotoelektor, fűháló, Jermy-féle fénycsapda, fa-fotoelektor és talajcsapda segítségével. A talajcsapdázás a földfelszínen élő talajlakó ízeltlábúak egyik kedvelt és ismert csapdázási módszere, továbbá a futóbogarak közösségi monitorozásának legfőbb eszköze. A csapda egy, a talajfelszínig leásott műanyag pohár, amibe különféle ölő- és konzerváló anyagot töltenek.

 

Csapdázásaink során 0,5 literes műanyag poharakat használunk, az időhatékonyság érdekében dupla pohárral, így csak a belsőt kellett kicserélni az ürítések során. Ölő- és konzerváló folyadékként 2 dl ecetsav 10 tömegszázalékos oldatát használjuk, melynek előnye a többi vegyülettel szemben, hogy nem mérgező, így természetvédelmi szempontból is elfogadottabb, valamint könnyű a beszerzése. Az ecetsav további előnye egyéb vegyületekkel szemben, hogy távol tartja a vadat, ugyanakkor hátránya, hogy bizonyos Carabidae fajokra túlgyűjt.

Talajcsapda

A poharak szája fölé műanyag védőtetőket helyeztünk, melyek a talajfelszíntől 3-4 cm-re voltak. Ezzel a tetőmagassággal a nagyobb futrinkafajok csapdázása is lehetséges. A tető védelmet nyújt a csapadék és a napfény káros hatásai ellen, valamint a kisebb emlősök és madarak csapdakifosztásától is megvéd. A tetők alátámasztását 3 db földbe szúrt dróttal oldottuk meg.


A célok megvalósításához Ásotthalmon, Bejcgyertyánoson, Vépen és Zánkán végzünk talajcsapdázásokat. Az ásotthalmi Tanulmányi erdőben 3 különböző élettérben (lombos erdő, kultúrfenyves, gyepterület) 2014-ben 18 csapda került kihelyezésre. Bejcgyertyánoson a Bejcgyertyános 13/A, Vépen a Vép 32/D kísérleti erdőrészletek lékjeiben 2013 óta 2-2 csapdasorban, csapdasoronként 15-15 talajcsapda üzemel. Zánkán 2013-ban a Zánka 1B erdőrészlet egy lékében, 10 talajcsapdával végeztünk talajcsapdázást.


A kutatás céljai

  • A vizsgált területek futóbogár-együttesének felmérése.
  • A különböző erdőállományokban kialakított lékek változatos fényviszonyai milyen hatással vannak a futóbogarakra.
  • A vizsgálati területek futóbogár-együttesének ökológiai értékelése.
  • Az egyes futóbogárfajok időbeni változásának vizsgálata.
Várható eredmények

  • Pontosabb képet kaphatunk a folyamatos erdőborítás, valamint a lékek futóbogár-együttesekre gyakorolt hatásáról.