Forest Focus erdőtűz-megelőzési program

Program koordinátor: Dr. Nagy DánielErdőtüzek Magyarországon

 

A változó klimatikus viszonyok és anomáliák miatt, az erdő- és vegetációtüzek Magyarországon is növekvő környezeti és természeti kockázatot jelentenek. Évente több száz erdőtűz és ezres nagyságrendű vegetációtűz keletkezik hazánkban, melyek jelentős károkat okoznak.

 

Magyarországon két fokozottan erdőtűzveszélyes időszakot különíthetünk el. Az egyik koratavasszal, hóolvadás után közvetlenül, amikor a kizöldülés előtt elsősorban rét és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő, elsősorban lomos erdőtelepítésekben és felújításokban okozva igen jelentős károkat.

 

A második veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor a hosszabb csapadékmentes, forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevélréteg teljesen kiszárad. Ezek az erdőtüzek elsősorban eldobott cigarettacsikkek és a tűzgyújtási tilalom ellenére meggyújtott tábortüzek, nyári gazégetés következtében keletkeznek, elsősorban erdei és feketefenyves állományokban valamint idősebb lombos állományokban.

 

 
Erdőtűz a Pest megyei Inárcs közelében
(2007. július)


Az erdőtelepítési program keretében az elmúlt években telepített és a tervek szerint az elkövetkező években telepítendő (évente kb. 15 000 hektár) új erdőterület mintegy fele felújítási korban a fokozottan tűzveszélyes kategóriába tartozik.

 

Sajnálatos, de a nemzetközi tapasztalatoknak megfelelő tény, hogy a magyarországi erdő és vegetációtüzek mintegy 99 százaléka, főleg emberi gondatlanság, kisebb részben pedig szándékos gyújtogatás miatt keletkezik.

 

Mindemellett a megelőzést, valamint a gyors és hatékony tűzoltást, kárelhárítást sokszor nehezíti az erdőtüzekre vonatkozó szakmai ismeretek hiányossága, a témára vonatkozó szakirodalom és tájékoztató anyagok teljes hiánya!Forest Focus Erdőtűz-Megelőzési Program


Az erdőtűz-megelőzési program két alprogramot foglal magában.


I. Tájékoztatási és képzési alprogram

Alprogram vezető: Dr. Nagy Dániel 

 

Célja, az erdőtüzek megelőzésével és oltásával kapcsolatos - régóta hiányzó - képzési és tájékoztatási rendszer kialakítása.  

 

Nemzetközi tapasztalatok szerint egy jól megválasztott és jól kommunikált erdőtűzvédelmi jelkép (Smokey a medve az Amerikai Egyesült Államokban vagy Sipongi Indonéziában) és az ahhoz kapcsolódó tájékoztatási program jelentősen csökkentheti az erdőtüzek számát.


Az alprogram keretében megvalósuló feladatok:

  • a magyarországi erdőtűz okok és kockázatok értékelése,
  • speciális erdőtűz-kommunikációs stratégia és kommunikációs terv kidolgozása,
  • erdőtűzvédelmi szimbólum megkeresése,
  • célcsoport-specifikus oktatási anyagok és képzési tematikák kidolgozása erdészeti és tűzoltó szakemberek részére.II. Biomassza modellezési alprogram

Alprogram vezető: Prof. Dr. Varga Szabolcs


Célja a tűzkockázati elemzésekhez és tűzterjedési modellekhez szükséges biomassza modellrendszer kialakítása. A biomassza-modellek segítségével könnyebben előre jelezhető a vegetációra veszélyes időszakok és körülhatárolhatók a nagy vegetáció tűz-kockázatú területek. A tűzoltási műveletek során a biomassza-modellek segítségével becsülhető a tűz terjedési sebessége, amely jelentős segítséget nyújthat a megfelelő és biztonságos oltási taktika kiválasztásához.

 


Az alprogram célja:

  • nemzetközileg alkalmazott biomassza-felvételezési eljárások és tűzterjedési modellek áttekintése
  • hazai biomassza felvételezési módszerek összeákllítása
  • hazai biomassza modellrendszer fő modelltípusainak kialakítása,
  • felvételi mintaterületek kijelölése az egyes modelltípusokra,
  • kísérleti mérések elvégzése terepi és laboratóriumi/modell körülmények között.Erdőtüzek 2007-ben

 

Az idei esztendőben a tavaszi időszakban is jóval több és nagyobb kiterjedésű erdőtűz volt mint a korábbi években. A nyári hosszantartó szárazság következtében az elmúlt héten kialakuló erdőtüzek fenyves állományokban felszíni tűzből szinte azonnal koronatűzzé fejlődtek, és a lombos állományokban terjedő felszíni tüzek terjedési sebessége is magasabb volt a megszokottnál. A nagyobb területű, intenzív koronatüzek könnyben okoznak füst menedzsment problémát is, amikor a füst miatt a közúti vasúti forgalom korlátozása szükséges.

 

Egy kisebb erődtűz is érzékenyen érint még egy nagyobb erdőgazdálkodót is, a kisebb magánerdő-gazdálkodóknál pedig gyakran másfél évtized gondoskodása, munkája válik a tűz martalékává.
A szélsőséges időjárási viszonyok és a teljesen kiszáradt erdei növényzet miatt a nagy kiterjedésű, katasztrófális hatású erdőtüzek megelőzésének egyetlen módja az odafigyelés és a tűzvédelmi szabályok betartása!

 

 
Közösen, emberi odafigyeléssel a hazai erdőtüzek 99 százalékát tudnánk megelőzni, kérjük segítse Ön is az erdészeti és tűzoltó szakemberek munkáját.


A már lezárult pályázat kiírása és a pályázat eredményei a hivatkozásokat követve olvashatók. A nyertes pályamű pedig az alábbi képen látható: